Cookies
Essentieel
Analyse
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Onze collega Milou van Muijden gaf maandag 19 april 2021 een gastcollege aan de HAN University of Applied SciencesMilou is adviseur duurzaamheid en ruimtelijke ontwikkeling bij Eelerwoude. Zij is voor dit gastcollege gevraagd door haar vader, Mich van Muijden, docent is aan de HAN. Hij vroeg haar, met studenten van de opleiding Bouwkunde te delen, wat haar bevindingen zijn met betrekking tot gezondheid in combinatie met de leefomgeving. 

De studenten hebben een wijkscan gemaakt voor het Spijkerkwartier in Arnhem. Aan de hand van de kennis, die ze door het college van Milou opdoen, gaan ze kijken welke aanpassingen doorgevoerd kunnen worden om van het Spijkerkwartier een gezonde wijk te maken 

Natuurinclusief denken
Milou heeft de studenten uitgelegd wat het belang is van natuurinclusief denken bij het maken van zulke opdrachten. Zij hoopt ook dat deze studenten anders gaan denken bij het inrichten van de gebouwde omgeving, zodat ze meer de nadruk leggen op de natuur. 

Zij is aan de Radboud Universiteit afgestuurd op het onderwerp ‘gezonde ontwerpprincipes in de gebiedsontwikkeling. Daarvóóheeft ze aan de Wageningen Universiteit ‘de relatie tussen groen en stress’ onderzocht. Deze keuzes heeft zij bewust gemaakt omdat zij de invloed van een groene omgeving op inwoners wilde onderzoekenOpvallend is dat het bij veel studies gaat het over gezondheid, maar niet in combinatie met de leefomgeving. Ook bij de studenten wordt deze connectie niet vaak gelegd. Toen Milou vroeg waaraan zij dachten bij gezondheid, hoorde zij steekwoorden als voeding en sporten maar erg weinig over de woonomgeving. 

Een natuurlijke omgeving is gezond
Uit haar studie concludeerde Milou dat een natuurlijke omgeving ontstrest. Hoe meer natuur in de omgeving, hoe beter de mentale gezondheid van de mensen die er wonen. En dan gaat het niet alleen over het zien van groen of het bewegen in de natuur, maar ook over de natuurlijke barrière die het groen vormt tussen omgevingsgeluiden en de woonplek. 

Milou zegt zelf: “Bij Eelerwoude nemen we altijd de groene omgeving mee bij het ontwikkelen, inrichten en beheren en dat spreekt mij aan. Daarom werk ik bij Eelerwoude.