Op een landgoed in het Twentse Enter is naar ontwerp van Reitsema & partners architecten een schuurwoning met twee bijgebouwen gerealiseerd. De drie gebouwen liggen als lange lijnen in een zogenaamde Twentse kamer; een landerij omsloten door wanden van bomen. In de woning, die is voorzien van een 65 meter lang zinken dak, staat de relatie tussen binnen en buiten centraal.

De woning heeft net als de bijgebouwen een slanke plattegrond. Een lange gang langs de gevel verbindt de verschillende functies. Grote ramen langs deze gang kaderen het landschap in. De woonkamer en keuken worden van elkaar gescheiden door een veranda, die tevens toegang biedt tot een terras in de wei. De facilitaire functies zijn dichtbij de entree ondergebracht.

In het interieurontwerp, dat is verzorgd door Vero Interieur, spelen natuurlijke materialen een belangrijke rol. De gevel, de kozijnen en de gebinten werden alle in voorvergrijsd hout gerealiseerd om de relatie tussen binnen en buiten verder te versterken, meldt Reitsema & partners. De gevel biedt op diverse plekken een blik door de woning maar verzorgt tevens voldoende privacy.

De woning werd ontworpen op de maat van de voorvergrijsde latten om bij te dragen aan de verfijning van het gebouw. Het dak werd in gepatineerd zink met een relatief hoge felsnaad uitgevoerd, zodat het reliëf ook van afstand waar te nemen is. Door geen goot op te nemen kon de dakrand minimaal worden uitgevoerd.

Moderne gebinten
Een lage goot is overigens wel gebruikelijk voor de oude Twentse schuren, waaraan de drie volumes op het landgoed refereren. Met hun moderne gebinten en het veelvuldig gebruik van glas ontstaat een moderne verwijzing naar de archetypische schuur, zo verklaart het architectenbureau.

Het landgoed is onderdeel van een groter plan, waarbij een lokale ondernemer impuls aan het landschap heeft gegeven. In het nieuwe landschap is elke ‘kamer’ net anders ingedeeld en is het microreliëf beter zichtbaar gemaakt. Zo ligt op het landgoed waar de gebouwen van Reitsema & partners staan subtiel van elkaar verschillende typen grasland. Het landschapsontwerp is gemaakt door Eelerwoude.

Bron: Architectenweb, 15 oktober 2018