Cookies
Essentieel
Analyse
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Biodiversiteit voorop in beplantingsplan voor Kralensnoer Zutphen-Eefde

Langs de N348 tussen Zutphen en Eefde – een wegdeel van zo’n 8 kilometer – wilde de provincie Gelderland de eenzijdige boombeplanting vervangen. Daarom klopte de provincie bij Eelerwoude aan. Samen met collega Guus Kolkman (adviseur techniek) heeft landschapsarchitect Jantine Schinkelshoek het beplantingsplan voor deze weg opgesteld. Het resultaat is een divers en kleurrijk kralensnoer, dat niet alleen mensen maar ook dieren verbindt.

Op de plek waar eerst natuurkunstwerk Het Witte Lint stond, is nu kruidenrijk grasland met bolgewassen, bloemrijke bermbeplanting, struiken en bomen te vinden. Schinkelshoek: “Naast dat we in ons plan rekening hebben gehouden met onderwerpen als verkeersveiligheid, nemen we bij Eelerwoude het thema biodiversiteit mee in ons werk. De biodiversiteit – niet alleen in Nederland – is in gevaar, we zien dat het aantal insecten en vogels dramatisch afneemt. Bij dit project konden we hier volop mee aan de slag, want de provincie gaf ons hiervoor de ruimte.”

Verhogen van biodiversiteit
Van bolgewassen die al vroeg in het seizoen tot bloei komen tot heesters en bomen die het hele jaar door veel kleur, geur, vruchten en variatie bieden: volgens Schinkelshoek maakt de soortkeuze dit beplantingsplan uniek. “We hebben gekeken naar een diversiteit aan plantsoorten en beplantingstypen waarmee je iedere maand van het jaar iets in bloei hebt staan en die past bij de plek. En die beplanting is niet alleen goed en mooi voor mens en dier, het plan is ook praktisch beheerbaar. Zo hebben we bewust voor verwilderingsbollen gekozen, zodat de provincie daar weinig beheer en onderhoud aan heeft.”

Jaarronde voedselvoorziening voor bijen en hommels
Doordat er telkens andere planten in bloei staan, is er ook het hele jaar nectar aanwezig. Schinkelshoek: “Dat maakt dat er altijd voedsel aanwezig is voor bijen en hommels, en dat in een kralensnoer van ongeveer 8 kilometer lang. In Nederland worden de laatste jaren sowieso vaker bijenstroken ingezaaid – ook in de omgeving van Zutphen en Eefde – maar de omvang van dit kralensnoer is aanzienlijk groter dan een doorsnee bijenstrook. Dat kan veel betekenen voor de bijen en hommels, en voor de biodiversiteit.”

Klimaatbestendige beplanting
Een ander uitgangspunt in het plan betreft het belang van een klimaatbestendige beplanting. Na het samenstellen van het ideaalplaatje aan soorten is bodemonderzoek uitgevoerd: “Om te kijken wat de kans van slagen van deze ideale samenstelling was”, vertelt Schinkelshoek. “De grond bleek droog te zijn, dus hebben we ons plan iets genuanceerd. Nu hebben we een ontwerp dat ook klimaatverandering aankan: de soorten kunnen zowel tegen hevige regenval als droogte.”

Goede samenwerking tussen alle partijen
Naast de provincie waren ook de gemeentes Zutphen en Lochem betrokken bij de totstandkoming van het beplantingsplan. Schinkelshoek: “Beide gemeentes hebben verstand van zaken. Dat werkte fijn. Daar komt bij dat de provincie een prettige opdrachtgever is, die vertrouwen in ons heeft en ons de ruimte geeft om het juiste advies te geven. Hierdoor is de hele samenwerking soepel verlopen.”

Ook aan de slag met biodiverse beplanting in uw project?