De Zuivelhoeve: bedrijfsuitbreiding én gebiedsontwikkeling in Twente

In het buitengebied tussen Hengelo en Enschede ligt de Zuivelhoeve. De boerderij van de familie Roerink is al vijf generaties in de familie. In 1981 werd er op het erf een zuivelwinkeltje opgericht. Dat winkeltje is inmiddels uitgegroeid is tot een bekend Twents merk dat in veel supermarkten verkrijgbaar is, met als bekendste product de emmertjes Boer’nyoghurt en -vla. Dat succes zorgde ervoor dat het bedrijf uit moest breiden. Geen eenvoudige klus, maar dankzij de lange adem van de opdrachtgevers én de betrokken partijen, is het een geslaagd project geworden, waarvan niet alleen de Zuivelhoeve profiteerde, maar waardoor ook het omliggende landschap verrijkt werd.

Al in 2006 wilde de familie Roerink de Zuivelhoeve uitbreiden, maar door lokale overheden werden zij verzocht om hun bedrijfsactiviteiten in dat geval naar een industrieterrein te verplaatsen. Geen optie, volgens Roerink. “Al sinds 1981 zijn we specialist in de ontwikkeling en bereiding van boerenzuivel. Centraal daarbij staat het welzijn voor dier en de natuur. Het is dan ook logisch dat onze koeien buiten rond de boerderij lopen”, vertelt hij tegen Buitenkansen Overijssel.

Historie
Aan Eelerwoude de taak om de bestemmingsplanprocedure in gang te zetten. Stephan Schorn, landschapsarchitect bij Eelerwoude: “Als je kijkt naar de historie van de Zuivelhoeve, zie je dat de bedrijfsuitbreiding de afgelopen decennia altijd op eigen erf heeft plaatsgevonden. Het begon met een boerderij, daar kwam een schuur bij, daarna nog een schuur: vanuit dat perspectief gedacht, is het logisch dat de Zuivelhoeve op deze plek voorgezet wordt. De plek waar de sterke roots van het bedrijf liggen.”  Na zeven jaar procederen is het in 2018 zo ver: het bestemmingsplan wordt aangepast en de Zuivelhoeve heeft toestemming om uit te breiden op de huidige locatie in het Twentse buitengebied.

Goede samenwerking
Al in een vroeg stadium zitten Eelerwoude als landelijk adviesbureau en architectenbureau Bessels met elkaar om tafel. Het doel: een nieuwe fabriekshal creëren die zou opgaan in het landschap. Het resultaat is een met vergrijsd eikenhout beklede hal, die op termijn volledig opgaat in het Twentse hoevelandschap. Schorn: “We werken vaker samen met Bessels architecten & ingenieurs en ook bij dit project verliep de samenwerking weer goed. Het samenspel tussen het hout en het omliggende landschap zorgt voor een unieke uitbreiding.”

Landschapsverbetering
Eelerwoude heeft zich actief beziggehouden met de verbetering van het landschap rondom de Zuivelhoeve. Het bedrijf ligt in het gebied Twekkelo-West, waar in samenwerking met een aantal bedrijven, de provincie en het waterschap, een gebiedsontwikkelingstraject loopt. Schorn: “De uitbreiding van de Zuivelhoeve heeft mede gezorgd voor een kwaliteitsimpuls van de omgeving. Zo zijn er onder andere poelen, beeklopen en houtwallen gefinancierd, waarmee een mooie groene zone is ontwikkeld.” Bijzonder is dat er bij de gebiedsontwikkeling ook een oud spoorwegtracé is ontdekt, waarvan de route herkenbaar teruggebracht is in het landschap.

Betrokken opdrachtgever
De betrokkenheid van de opdrachtgever maakte project Zuivelhoeve bijzonder voor Eelerwoude. Schorn blikt terug: “De drive van de opdrachtgever was heel bijzonder. Hij is opgegroeid op deze plek en verbonden met de boerderij en het omliggende landschap. Dat maakte hem heel overtuigd van het feit dat de Zuivelhoeve op deze plek moest blijven en zorgde voor een tomeloze inzet en een goede samenwerking.”

Wilt u weten wat Eelerwoude voor uw bedrijf kan betekenen in het landelijk gebied? Neem contact op!

Stephan Schorn

Landschapsarchitect

Publicaties

  • Plaats uw publicaties