Cookies
Essentieel
Analyse
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Eelerwoude-landschapsarchitect plant kilometers heg voor biodiversiteit

Eelerwoude-landschapsarchitect Jantine Schinkelshoek heeft een missie: zoveel mogelijk heggen aanplanten met zoveel mogelijk mensen om zo de biodiversiteit te vergroten en mensen weer in contact te brengen met buiten zijn. Wat begon als een idee met buren en vriendinnen, is nu de Stichting Hoopheggen. En die 5 kilometer? Die is voor 2020 al ruim behaald!

“Als landschapsarchitect bij Eelerwoude ben ik veel bezig met biodiversiteit. En toch is de biodiversiteit de afgelopen twintig jaar, de periode waarin ik aan het werk ben, enorm afgenomen. Ik wilde daarom ook graag buiten mijn werk aan de slag. Dus ben ik maar gewoon begonnen met iets tastbaars: heggen planten”, vertelt Jantine enthousiast. Het geld dat ze normaal gesproken in een Oudejaarslot stak, besteedde ze eind 2018 aan het kopen van beplantingsmateriaal en zo zijn de eerste meters heg aangeplant.

Plantfeestje
Jantine: “Twee andere groene professionals haakten aan en zo ontstond het doel om dit jaar 5 kilometer heggen te planten. Daarbij wilden we zoveel mogelijk mensen betrekken, want heggen planten is niet alleen goed voor de biodiversiteit, het is ook nog een leuke sociale bezigheid. We maken er echt een feestje van; samen planten, lekker lunchen en ondertussen de verbinding tussen mens en de natuur weer herstellen.” Daarbij maakt de stichting gebruik van inheems plantmateriaal, omdat deze planten de grootste bijdrage leveren aan de biodiversiteit.

Voor burgers én boeren
Het enthousiasme van Jantine zorgt ervoor dat steeds meer mensen aan de slag willen met heggen planten: “Bij de kapper, op verjaardagen: ik pitch gewoon overal mijn idee en daardoor is het behoorlijk gegroeid. We hebben er bewust voor gekozen om ons in eerste instantie niet op boeren te richten, die hebben al genoeg aan hun hoofd, maar juist op burgers. Een heg kan ook in een kleine tuin al echt iets toevoegen. Grappig genoeg zijn juist boeren enorm enthousiast en hebben we tot nu toe de meeste heggen op en rond boerenerven, weilanden en akkers geplant.”

Door heel Nederland
Inmiddels is het initiatief uitgegroeid tot de Stichting Hoopheggen, met bijbehorende website, waardoor het ook mogelijk is voor betrokken bedrijven en personen om te doneren voor de aankoop van plantmateriaal en materieel. Jantine: “In eerste instantie richtten wij ons vooral op Overijssel en Gelderland, maar inmiddels hebben we mogelijkheden om door heel Nederland te kunnen planten. Na dit plantseizoen moeten we dus maar eens goed na gaan denken over hoe we kunnen opschalen én welk doel we onszelf stellen. Hoe hoog dat doel wordt, hangt af van plekken, financiën en spierballen die aangeboden worden door mensen in het land.”

Heeft u interesse in Stichting Hoopheggen?

Neem contact op met onze landschapsarchitecten en ontwerpers