Cookies
Essentieel
Analyse
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Eelerwoude ontwerpt uitkijktoren Papenberg Castricum

“Kunnen jullie meedenken over een uitkijktoren?” Dat was de bijzondere vraag van drinkwaterbedrijf PWN aan Eelerwoude. Het resultaat? Een indrukwekkende stalen constructie, boven op het hoogste punt van Castricum, met uitzicht over het Noordhollands Duinreservaat. Eelerwoude tekende voor het ontwerp, de advisering, voorbereiding, vergunningen en aanbesteding.

Eelerwoude heeft al diverse uitdagende natuurbouwprojecten uitgevoerd voor het Noord-Hollandse drinkwaterbedrijf PWN. PWN beheert meer dan 7300 hectare natuurgebied tussen Zandvoort en Bergen en in 2017 werd Eelerwoude ingeschakeld voor het verhogen van de duinen bij Heemskerk, om infiltratiegebied IKIEFveilig te stellen voor de stijgende zeespiegel. Daarna werd Eelerwoude ingeschakeld voor de emissievrije project uitvoering rondom de Papenberg in Castricum.

Zonder recreatie geen natuur
Projectleider Nop Otten ging met de vraag van de klant aan de slag. “Een uitkijktoren aan de rand van Natura 2000-gebied is best een gewaagde opdracht. Om natuur te kunnen behouden, moet je mensen ervan kunnen laten genieten. Zonder recreatie geen natuur, zeg ik altijd. Bij PWN is de natuur leidend en krijgt recreatie de ruimte die nodig is, zoals hier aan de rand van het gebied.” Eelerwoude ging, onder voortdurend goed overleg met PWN, aan de slag met het ontwerp, het inschakelen van de juiste aannemer én het complete vergunningentraject.

Golf van cortenstaal
Eelerwoude-landschapsarchitect Frank Fähnrich maakt het ontwerp: het buizenframe is een knipoog naar de waterleidingen en de golvende beweging van het middenstuk is gebaseerd op de duinen en de zee. Nop: “In het ontwerp komen de omgeving en de opdrachtgever bij elkaar.” De uitkijktoren is gemaakt van duurzaam cortenstaal, dat een roestige bovenlaag krijgt. Daardoor is de onderlaag beschermd en heeft de toren weinig onderhoud nodig.

Realisatie met weinig emissie
Voor het uitwerken van het ontwerp en de bouw en plaatsing van de toren werd een aanbesteding uitgeschreven. Aannemer GKB Groep werd de opdracht gegund in een bouwteamconstructie. Zij maakten het ontwerp definitief en bouwden de constructie in hun fabriekshal in Barendrecht. Daarna werd het indrukwekkende bouwwerk in delen naar de Papenberg vervoerd. Daar stond een nieuwe uitdaging te wachten, vertelt Nop: “Omdat we in Natura 2000-gebied werkten, moest de stikstofuitstoot bij dit project zeer laag zijn en moesten er diverse vergunningen en ontheffingen aangevraagd worden. Gelukkig hebben we bij Eelerwoude kennis in huis en konden collega’s Saskia Bloemen en ecologe Maaike Leene ons ondersteunen in dat proces, ook weer in goede samenwerking met PWN.”

Werken op een aardkundigmonument
Nadat alle grote delen naar de Papenberg gebracht waren, is de uitkijktoren ter plekke in elkaar gelast en verankerd aan betonnen funderingsplaten. Nop: “Normaal gesproken zou je zo’n toren met palen in de grond verankeren, maar omdat de Papenberg een aardkundigmonument is, mag er maar maximaal 1 meter diep gegraven worden. Dat hebben we opgelost met grote betonnen platen, waardoor we niet diep hoefden te graven.”

Tevreden opdrachtgever
Het resultaat mag er zijn: een indrukwekkende constructie rijst op uit het duinlandschap en biedt een schitterend uitzicht over het duingebied aan de ene kant en Castricum aan de andere kant. PWN laat weten dat de uitkijktoren precies het beoogde resultaat heeft bereikt: “een duurzame toren die lang mee gaat, opvalt en tegelijkertijd in het landschap past.” Het gebied is nu aantrekkelijker voor bezoekers geworden en tegelijkertijd heeft de natuur meer ruimte gekregen.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw project?

Nop Otten

Teamleider Cultuurtechniek

Kijktip: Omroep Castricum maakte een documentaire over de uitkijktoren van tekentafel tot de opening.