Cookies
Essentieel
Analyse
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Een kwaliteitsimpuls voor mens en natuur in de Krimpenerwaard

Natuur- en recreatiegebied Krimpenerwaard, dat zo’n 10 kilometer ten oosten van Rotterdam ligt, is al sinds de jaren ’70 geliefd terrein om te fietsen, wandelen, zwemmen en kanoënHet werd het tijd om de voorzieningen aan te passen aan moderne wensen en het gebied een zogenoemde kwaliteitsimpuls te geven. Wat we aan de tekentafel hebben bedacht, wordt nu volop en met plezier gebruikt. Dat is heel mooi om te zien.

Opdrachtgever Groenalliantie Midden-Holland werkte samen met Staatsbosbeheer een basisplan uit. In de tender die werd uitgeschreven ging het om het toevoegen van kwaliteit. Het motto was: meer te doen, meer te beleven, beter te zien. Samen met aannemingsbedrijf Verboon Maasland, ontwerp- en adviesbureau RIS en Architectuurstudio Frame presenteerden wij het winnende plan om de Krimpenerwaard weer optimaal tot bloei te laten komen. Inmiddels zijn de werkzaamheden afgerond en wordt het gebied opnieuw ontdekt door mens én dier.  

Natuurvriendelijke oevers verbeteren de waterkwaliteit
De grootste uitdaging bestond uit de aanpak van Krimpenerhout, een recreatiegebied met zwemplas en een strandje met ligweide. Het water werd al enkele jaren geteisterd door blauwalg en was daardoor niet meer geschikt om in te zwemmen. We ontwierpen natuurvriendelijke oevers die de waterkwaliteit verbeteren. De zuidkant van de plas wordt nu gekenmerkt door extra brede natte oeverzones. De planten die hier staan, verbeteren met hun filterende werking de waterkwaliteit van de plas. We hebben gekozen voor soorten die veel biomassa opbouwen, zodat zoveel mogelijk organisch materiaal uit de plas wordt verwijderd. Daarnaast werden bloemrijke plantensoorten aangeplant, aantrekkelijk voor recreanten én voor insecten zoals dagvlinders. 

Met de nieuwe oeverzones is ook de structuur van het landschap teruggebracht, ten opzichte van de voorheen vrij rechte lijnen rondom het water. Dit betekent een verbetering voor flora en fauna. Bovendien zijn hierdoor mooie plekjes ontstaan om te recreëren. Verboon Maasland dekte de bodem van de plas af met een laag van 25 centimeter ontzilt zeezand, een succesvolle methode om blauwalg te bestrijden. Het resultaat van de werkzaamheden is dat er inmiddels weer volop in het water kan worden gezwommen.  

Voedselroute en natuurspeelplekken in het Loetbos
Het Loetbos, een van de andere vier gebieden die in het plan aan bod komen, werd ook ingrijpend veranderd. Bureau RIS ontwierp diverse natuurspeelplekken, waarvoor ook nieuwe eilanden werden aangelegd. Eyecatcher in het gebied is de gigantische mol die uit de grond komt: een 800 kilo wegend kunstwerk van drie bij drie meter, waarop kinderen kunnen spelen. Er werd een weiland aangelegd met appel- en perenbomen, met bankjes waar het verse fruit meteen gegeten kan worden. Ook is een ‘voedselroute’ aangelegd, met onder andere kersen, pruimen en meer exotische fruitsoorten. Daarmee is de transformatie van het Loetbos weer een stap op weg naar 100% natuurinclusief. 

Win-win
Het gebied is sterk gericht op recreatie en ligt dicht bij de stad. Maar mens en natuur zitten elkaar hier niet in de weg. Dat komt omdat er binnen het terrein al sprake was van een gezonde verhouding. Er zijn stukken die vooral op mensen gericht zijn, maar ook – veelal moerassige – delen waar mensen niet mogen komen. De basis is goed, daardoor bijt het elkaar niet. Het is bijzonder om iets te maken dat zichtbaar intensief wordt gebruikt. Dat een visser op de oever gaat zitten en denkt: ‘mooi plekje’. Allemaal omdat iemand bij Eelerwoude die pennenstreek heeft neergezet. Als je een tekening maakt, moet het ook nog maar werken in de echte wereld. Dat is hierbij duidelijk het geval is. 

Meer informatie over een kwaliteitsimpuls?