Cookies
Essentieel
Analyse
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Erfontwikkeling in Buurse: twee regelingen gecombineerd

Buurse: een levendig dorp vlakbij Haaksbergen. Eelerwoude heeft in het buitengebied van het dorp onlangs een bijzonder erfontwikkelingsproject opgeleverd. Adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling Merijn van Hoek vertelt er meer over.

“Ik ben dagelijks bezig met dit soort projecten, maar dit project in Buurse sprong eruit omdat er twee regelingen met elkaar gecombineerd werden: de Rood voor Rood-regeling en de VAB-regeling,” legt Van Hoek uit. De Rood voor Rood-regeling is een initiatief van de provincie Overijssel, en biedt kansen om de kwaliteit van het buitengebied op hoog niveau te houden. Oude schuren die er niet fraai meer uitzien worden gesloopt en in ruil hiervoor wordt een nieuwe woning gebouwd.

Nieuwe functie
De VAB-regeling, een regeling voor vrijkomende agrarische bebouwing, maakt het mogelijk om een niet-agrarische bestemming te geven aan voormalige agrarische gebouwen. Deze regeling is in Haaksbergen van toepassing op waardevolle karakteristieke objecten in het buitengebied. Van Hoek: “Door beide regelingen te combineren was het bij dit project mogelijk om via de Rood voor Rood regeling niet-fraaie schuren te slopen en in ruil hiervoor een nieuwe bouwkavel te ontwikkelen. Via de VAB-regeling zijn aan de karakteristieke boerderij twee woonbestemmingen toegevoegd. Hiermee heeft het gebouw een nieuwe functie én wordt het gebouw weer in ere hersteld.”

Van a tot z
Qua beleid vormde de combinatie van beide regelingen een uitdaging, maar door goed overleg met de gemeente Haaksbergen en de opdrachtgever kwam er een haalbaar plan binnen de beleidskaders. Van Hoek: “We hebben veel ervaring met dit soort trajecten. Daardoor weten we welke wegen we moeten bewandelen en wat er wel en niet mag, we streven altijd naar een haalbaar plan binnen de gestelde kaders. We verzorgen het complete ruimtelijke proces: van ecologische onderzoeken tot het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning. Dat zorgt ervoor dat de klant van a tot z ontzorgd wordt.”

Mooier buitengebied
Van Hoek vervolgt: “De klanten zijn blij met het geleverde werk. De sloop is inmiddels zo goed als klaar en de bouwvergunningen zijn ingediend. Door het extra bouwrecht in de karakteristieke boerderij is het mogelijk om binnen de twee woningen te realiseren. De vrijgekomen Rood voor Rood-kavel wordt verkocht.” Dergelijke erfontwikkelingsprojecten leveren een bijdrage aan de ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied. Eelerwoude staat zowel bedrijven als particulieren bij in iedere stap van het proces.

Wilt u weten wat de Rood voor Rood-regeling of de VAB-regeling voor uw erf kan betekenen? Vraag een vrijblijvend gesprek aan met onze adviseurs!