Cookies
Essentieel
Analyse
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Functieverandering op historisch landgoed verhoogt rendement

In het buitengebied van de gemeente Enschede ligt een historisch landgoed. Op één van de erven is een melkveehouderij beëindigd. Voor een rijksmonumentale boerderij en karakteristieke schöppe werden een nieuwe, rendabele functie gezocht. Een functie die de pachtinkomsten van het boerenbedrijf vervangt en aansluit bij de ideeën van de eigenaar voor het landgoed. De landgoedeigenaar heeft Eelerwoude gevraagd haar te begeleiden. Eelerwoude adviseerde van pril idee voor een nieuwe functie tot en met verbouwing van de boerderij en herinrichting van het erf.

Bezint voor ge begint: Planologische scan en exploitatieberekening

Eelerwoude scande de planologische ontwikkelruimte en stelde samen met de eigenaar een exploitatieberekening op. Middels de VAB-regeling, Rood voor Rood (KGO) en verschillende subsidies en ILG was het mogelijk om de ideeën van de opdrachtgever te gaan realiseren.

Aan de slag met omvangrijke erftransformatie

De benodigde onderzoeken (waaronder een ecologisch onderzoek) zijn uitgevoerd en de bestemmingsplanprocedure is doorlopen. Landschapsontsierende bebouwing is gesloopt. In samenwerking met de architect zijn de bouwtekeningen opgesteld. Eelerwoude adviseerde in de selectie van een bouwmanager, die op de technische uitvoering toezag.

 

Inzicht in proces en heldere projectleiding levert goed resultaat

Eelerwoude begeleide de communicatie en alle processtappen en behield inzicht in de te zetten stappen. Ook de goede contacten met de gemeente, maakte dat de communicatie soepel verliep. Het resultaat is een multifunctioneel erf wat toekomstbestendig is. Onlangs is het landgoedontvangstcentrum in de rijksmonumentale boerderij in gebruik genomen!

Op zoek naar een rendabele nieuwe functie voor uw landgoed?

Mark Elshof

Adviseur ruimtelijke ordening