Privacy Instellingen
Cookies:
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Niet blindelings bestek uitwerken, maar inspelen op de situatie

In opdracht van Waterschap Rijn en IJssel werkt Eelerwoude aan een meer natuurlijke inrichting van beken bij Winterswijk. De beken worden zo ingericht dat water langer bovenstrooms kan worden vastgehouden, en dat ze bovendien geschikter zijn voor natuur. ‘Het werk is goed voorbereid en wordt in de praktijk nog eens fijngeslepen’, zegt teamleider cultuurtechniek bij Eelerwoude.

Dynamiek in het project

Het project Herinrichting beken Winterswijk Oost bestaat in feite uit acht deelprojecten. Op acht locaties worden de beken aangepakt en dat geeft meteen de dynamiek in het project aan, met veel communicatie met verschillende grondeigenaren en -gebruikers. Eelerwoude is adviseur en directievoerder van het project.

Niet-blindelings-bestek-uitwerken,-maar-inspelen-op-de-situatie02-projecten_eelerwoudeDe adviseur bij Eelerwoude, begeleidt samen met het waterschap de uitvoering van het werk. ‘Het vraagt een bijzondere kwaliteit en aandacht om een dergelijk werk in de praktijk te maken’. ‘Het project is weliswaar tot in de puntjes voorbereid, maar tijdens de uitvoering spelen we steeds in op de situatie. Belangrijk is daarbij het gevoel van alle partijen dat we het werk samen maken’. Zo moet je – ook tijdens de uitvoering – open blijven staan voor alternatieve oplossingen die bijvoorbeeld de aannemer aandraagt. Zo hebben we in het veld wijzigingen doorgevoerd in details, opdat het onderhoud de komende jaren eenvoudiger en beter uitgevoerd kan worden.

Naast ingenieur, ook adviseur

‘We zijn niet alleen ingenieur, maar vooral ook adviseur. Ik bedoel: we voeren niet blindelings uit wat het bestek aangeeft, maar spelen in het werk voortdurend in op de situatie. De buitenervaring van onze adviseur, het waterschap en de aannemer zijn daarin essentieel om maximaal rendement te behalen’.

Specifieke gebiedskennis

Kenmerkend voor dit waterschapsproject is dat het werk met partijen wordt gemaakt die het gebied kennen, de taal spreken en vaker dit soort projecten hebben gerealiseerd. Bij Eelerwoude is die specifieke gebiedskennis aanwezig bij de adviseurs op de verschillende vestigingen, verspreid over Nederland.

Ondersteuning nodig bij de herinrichting van uw project? Vraag het onze experts.

Nop Otten

Projectleider