Cookies
Essentieel
Analyse
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

 

Geld verdienen met uw eigen hout: ‘Tijd om uw bos in te gaan!’

“Tijdens een storm kan er veel schade in een bos ontstaan”, vertelt Ben Velthuis, rentmeester bij Eelerwoude. De stormschade kan aanleiding zijn om het opruimen van de schade te combineren met houtoogsten. Waar de subsidie voor bestaande bossen en natuurterreinen de afgelopen tijd minder is geworden, is het voor boseigenaren zaak om te zoeken naar aanvullende inkomsten. Velthuis: “En deze inkomsten kunnen zij nu uit het dunnen of oogsten van hun eigen bossen halen.”

Inventariseren

Het is verstandig om eerst te inventariseren of er schade is en of deze met een dunning of houtoogst gecombineerd kan worden. “De stormschade is in sommige houtopstanden zo groot dat kaalkap van de houtopstand de beste werkwijze is.” Met betrekking tot de stormschade is het verstandig naar de mogelijke verzekering te kijken. “Veel boseigenaren hebben een bossenverzekering. Deze dekt de stormschade wanneer aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt” legt Velthuis uit. Door de storm bestaat de mogelijkheid dat er in een korte tijd veel hout op de markt komt. Indien mogelijk is fasering van werkzaamheden daarom gewenst.

Natuurlijke verjonging stimuleren

Velthuis weet dat eigenaren nogal eens huiverig zijn voor houtoogst, zo zouden de processors schade kunnen aanrichten aan hun bossen. “Maar die schade is tegenwoordig te verwaarlozen: de processors zijn klein en flexibel en wanneer ze met beleid worden gehanteerd blijft de schade, zoals bodemverdichting, beperkt.”
Natuurlijke verjonging is niet in alle gevallen aan te bevelen. Het kan voorkomen dat de boseigenaar niet met de soorten die er al in uw bos aanwezig zijn verder wil of omdat de kwaliteit van de bomen onvoldoende is. Dan is aanplant van bosplantsoen een goed alternatief.

Oogsten in de meest gunstige tijd

Volgens Velthuis is de storm aanleiding om aan het werk te gaan. “We kunnen boseigenaren hierbij verder ontzorgen. Zo verzorgt Eelerwoude voor diverse boseigenaren de complete houtoogst en -verkoop. Van het selecteren van de te dunnen gedeelten, tot het vinden van geschikte houtkopers. En van het houden van toezicht op de oogst tot de financiële afhandeling.” Vanwege de Wet natuurbescherming kan soms niet het hele jaar door worden geoogst. “Maar door de werkzaamheden op tijd te plannen zorgen we ervoor dat we oogsten in de meest gunstige tijd.”

Ook geld verdienen met uw eigen hout?

Velthuis roept boseigenaren op om hun eigen bos in te gaan: “En nodig ons gerust uit om samen door uw bos te lopen en te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Zo kunnen we direct een passend advies geven. Ook kunnen we referenties bezoeken, zowel op locaties waar recent gedund is, als op plekken waar enkele jaren geleden gedund is.”

Wilt u weten hoe Eelerwoude u kan helpen om geld te verdienen met de oogst van uw hout?

Ben Velthuis

Rentmeester