Wat betekent Eelerwoude voor u bij de invoering van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)?
Onderdeel van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is het agrarisch natuurbeheer (pijler 2). Van grondeigenaren wordt verwacht dat zij na 2016 de subsidieaanvragen voor agrarisch natuurbeheer niet meer individueel indienen maar door een collectief, meestal verenigd in een agrarische natuurvereniging (ANV). De samenwerking moet leiden tot een plan waarin de aanvraag voor een groter gebied wordt geregeld, de zogenaamde gebiedsofferte. De ANV wordt de aanvrager en krijgt de beschikking over de subsidiegelden. Ook legt de agrarische natuurvereniging namens de grondeigenaren verantwoording af aan Dienst Regelingen over de inspanningen die zijn gedaan.
Een andere maatregel in het vernieuwde GLB is de 5% vergroeningseis
Naast de eisen ten aanzien van de gewasdiversificatie en het behoud van permanent grasland moet in het kader van het gewijzigde GLB voldaan worden aan de 5% vergroeningseis (pijler 1). Agrariërs mogen geheel individueel aan deze voorwaarde voldoen, maar voor 50% van de opgave is het mogelijk gebiedscollectieven te vormen en tot een gezamenlijke invulling van deze nieuwe regel te komen. Het agrarisch natuurbeheer mag daarbij worden ingezet om te voldoen aan de vergroening, mits het resultaat minstens gelijk is aan de vergroeningseisen.
Maak gebruik van onze diversiteit
Eelerwoude werkt voor zowel overheden als particulieren. Dit maakt dat we makkelijk tussen de verschillende schaalniveaus kunnen schakelen. Met onze juridische, ecologische en proceskennis in het achterhoofd, kunnen wij op een praktische manier met de agrariërs meedenken over de invulling van het GLB beleid.