Cookies
Essentieel
Analyse
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Landmeten en geo-informatie

Een landmeter houdt zich al lang niet meer alleen bezig met meten. Hij/Zij zal datgene wat hij meet ook moeten benoemen. Dus meet hij als grens een sloot op of een heg. Is het gebouw waar hij mee bezig is een woning of kantoor? In die zin is landmeten voor een gedeelte ook het beschrijven van topografie of het inwinnen van en verwerken van data tot geo-informatie. De start van elk project begint met de juiste uitgangspunten. Wat zijn de grenzen? Hoe is de situatie nu?

Automatisering heeft ons werkveld sterk veranderd. Kartering uit fotobeelden, scanning en 3d modellering zijn hier voorbeelden van. Door de huidige digitalisering gaat landmeten verder dan een situatie- of mutatiemeting. Data wordt voor steeds meer doelen gebruikt. Hierdoor is het begrip geo-informatie ontstaan. Bij landmeten spreekt u over fysieke doelen zoals (water)wegen, fietspaden, leidingen, markeringen, etc. Bij geo-informatie spreekt u over virtuele doelen zoals eigendoms-, gemeentenlijke of provinciegrenzen, gemeentelijke bestemmingsplannen, verschillende soorten gebiedsindelingen, etc. GIS- of CAD-systeem zijn de systemen waar je de virtuele doelen registreert en bijhoudt.

 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van landmeten? 

Ondersteuning nodig bij uw project?

Bekijk ook onze andere producten/diensten:

Kostenraming

RAW-bestek en werkomschrijving

UAV-GC

Directie en toezicht