Cookies
Essentieel
Analyse
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Mooier landschap dankzij nadruk op oude kenmerken

Verandert u de inrichting van uw terrein? Denk dan ook aan herstel of versterking van oude kenmerken in uw gebied: de landschapselementen. Waarom? Bijvoorbeeld omdat dit een mooier, oorspronkelijker landschap oplevert, dat beter past in zijn omgeving. Eelerwoude adviseert u hierover graag

Wat zijn landschapselementen?

csm_water_knotwilgen_NB2_eda6016e2dLandschapselementen vallen op, ze geven de omgeving meer nadruk. Denk aan een houtwal, terp, poel of alleenstaande boom in een weiland. Verdwijnen die elementen, dan verdwijnt het vertrouwde beeld. En dat, terwijl Eelerwoude juist kan helpen door ze als kans voor uw gebied te gebruiken.

Kansen/voordelen met landschapselementen

Kiest u voor herstel of inpassing van landschapselementen? Dan levert u dit kansen en voordelen op:

  1. bestaande kwaliteiten gebruiken
  2. terrein past beter bij de omgeving
  3. plan wordt breder gedragen door anderen (dankzij punt 2)
  4. soepeler verloop van de uitvoer (dankzij punt 3)
  5. hoger niveau van uw oorspronkelijke plan

Eelerwoude helpt u met:

aanwezigheid landschapselementen + kwaliteit in inventariseren
landschapsvisie en groenstructuurplan opstellen
onderhouds- en beheerplan maken
subsidies uitzoeken + aanvragen

Landschapselementen via satelliet in kaart

Eelerwoude inventariseert op uw terrein alle kenmerkende landschapselementen en beoordeelt deze op kwaliteit. De exacte locatie brengen we in kaart met behulp van veldcomputers met GPS, waardoor kostenefficiënt gewerkt wordt. Het resultaat wordt verwerkt in GIS of afhankelijk van uw behoefte verwerkt in een ander tekenprogramma, bijvoorbeeld AutoCAD of Adobe. Inzicht in de waarde van uw landschap biedt een prima basis om de toekomst uit te stippelen in een landschapsvisie, groenstructuurplan of beheerplan.

Subsidie voor landschapselementen

Tot 2012 kreeg u voor onderhoud van landschapselementen subsidie via de wet WILG. Nu verschilt het per provincie of u hiervoor geld kunt krijgen. Eelerwoude zoekt het graag voor u uit. Lees ook meer bij monumentenonderhoud.
Wist u dat landschapselementen soms ook een monument zijn? Kijk voor subsidie en meer informatie bij beschermd monument.

Hulp bij geschiedenis van uw omgeving (cultuurhistorie)

Eelerwoude onderzoekt ook cultuurhistorische elementen: restanten van oude gebouwen en landschap, zoals lanen en kerkepaden. Om die te vinden gebruiken we (cultuur)historische atlassen, heemkundeverenigingen en historische archieven. Met de resultaten kunt u bijvoorbeeld een landschapsvisie opstellen, eventueel door Eelerwoude.

Samen kijken naar herstel of versterking van de landschapselementen in uw gebied?

Hulp bij de inrichting van uw terrein?