Cookies
Essentieel
Analyse
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Locatiescan voor project ‘Knooperf Knuzz’ in Hof van Twente

Een knooperf met – naast een al bestaand gezinshuis – drie nog te ontwikkelen onderkomens in de buurt van een stad of dorp in de gemeente Hof van Twente… Dat is de toekomstdroom van Emiel Arkink en zijn vrouw Jose, gezinshuisouders van gezinshuis Knuzz in Goor. In de zoektocht naar een geschikte locatie kwam het stel bij Eelerwoude terecht, die op dit moment een locatiescan uitvoert om de allerbeste locatie voor dit project te vinden.

Het huidige gezinshuis van Arkink ligt in hartje Goor. Samen met Emiel, Jose en hun twee biologische kinderen wonen hier zes gezinshuiskinderen tussen de 4 en 11 jaar. Dit zijn kinderen die om uiteenlopende redenen niet meer thuis kunnen wonen. Gezinshuis Knuzz biedt hen voor langere tijd onderdak, begeleiding en zorg. Met dit gezinshuis wil Arkink verhuizen naar een knooperf, een voormalig boerenerf waar ruimte is voor wonen en werken in een landelijke omgeving.

Criteria voor een geschikte locatie
Naast het gezinshuis zal het knooperf bestaan uit nog drie kleinschalige onderkomens. Arkink: “In het eerste onderkomen kan een tienermoeder met kind terecht, het tweede onderkomen is bedoeld voor het ‘zelfstandigheidstraject’ – bijvoorbeeld voor kinderen die nu in het gezinshuis wonen – en de laatste woonunit is bestemd voor een ouder echtpaar. Op die manier ontstaat een gemeenschap die wat voor elkaar overheeft en samen dingen deelt. Een vorm van noaberschap dus.”

Voor het realiseren van ‘Knooperf Knuzz’ is Arkink op zoek naar een geschikte locatie: “Dit kan bouwgrond zijn of een bestaand pand, zolang we er maar zorg kunnen verlenen aan de diverse doelgroepen en er ruimte is voor verschillende units.” Daarnaast is het voor Arkink van belang dat de locatie in de buurt van een stad of dorp ligt, dat er openbaar vervoer aanwezig is en dat de locatie zich in de gemeente Hof van Twente bevindt: “En anders in Twente. Hier hebben we inmiddels een netwerk opgebouwd aan medewerkers, vrijwilligers, buurtgenoten en familie. Dat netwerk willen we graag behouden.”

Op zoek naar de allerbeste locatie
Eerst hebben Arkink en zijn vrouw zelf geprobeerd een geschikte locatie te vinden: “Maar je hebt eigenlijk maar één medium om uit te putten, Funda, en dat is niet voldoende.” Daarom klopte Arkink bij Eelerwoude aan: “Daar horen, zien en weten ze meer dan wij achter onze computers. Eelerwoude heeft contacten met vastgoedontwikkelaars, boeren, Staatsbosbeheer, overheden, noem maar op. Dus ik heb hen gevraagd om met ons mee te zoeken.”

Inmiddels is Eelerwoude een locatiescan aan het uitvoeren, waarbij bovenstaande wensen en eisen de input voor een GIS-analyse vormen. De scan levert een overzicht op waarin – in theorie – de beste plekken voor een bepaald project zijn overgebleven. Vervolgens wordt gekeken welke locaties daadwerkelijk geschikt zijn: Eelerwoude boort haar netwerk aan en gaat met overheden het gesprek aan. Op die manier wordt een zo duurzaam mogelijke locatie bij een nieuw initiatief of project gezocht, in plaats van andersom.

Het raamwerk voor de locatiescan
Op dit moment zijn de werkzaamheden voor de locatiescan in volle gang. Arkink: “Ik hoop in december een geschikte locatie te hebben, daarvoor zijn we ook afhankelijk van anderen. Nog niet alle informatie is binnen om de scan af te ronden, zo wacht Eelerwoude nog op een aantal reacties. Maar het raamwerk voor de locatiescan staat, we zitten middenin het proces van het zoeken naar de juiste locatie en ik heb regelmatig contact met Eelerwoude. Vandaag of morgen kan het zomaar zover zijn en kunnen we ons plan realiseren.”

Interesse in een locatiescan voor uw project? Neem dan gerust contact op met Merijn van Hoek via: m.vanhoek@eelerwoude.nl of 0547-263515.