Nieuwe brochure schept veelzijdig beeld van zonnevelden
Water en vee
De brochure geeft een goed beeld van de mogelijkheden. Busschers: “Denk bijvoorbeeld aan het houden van (pluim)vee rond en onder de zonnepanelen, de combinatie met een waterberging of zelfs het telen van voedsel om en onder de panelen. Zonnepanelen worden vaak gezien als industrialisering van het landelijk gebied, maar bij een goede balans tussen panelen en landschappelijke inpassing, kan het tegendeel het geval zijn. We hopen grondeigenaren, gemeentes, coöperaties en andere initiatiefnemers hiermee te inspireren.”
Randen
Ook is er in de brochure aandacht voor de mogelijkheden voor de randen van de zonnevelden, die bijdragen aan de biodiversiteit en ervoor zorgen dat het zonneveld opgaat in het landschap. Denk bijvoorbeeld aan een houtwal, een optische horizon of een natuurvriendelijke oever. De brochure biedt ook suggesties voor toevoegingen in en om een zonneveld, zoals een oplaadpunt voor elektrische auto’s, een fietsroute en informatieborden over duurzame energie.
Ondersteuning
De brochure ondersteunt initiatiefnemers bij de communicatie met betrokken partijen bij het opstellen van hun beleid rondom de energietransitie en kan ook zorgen voor meer draagvlak bij directe omwonenden van een gepland zonneveld. Busschers: “We merken nu al dat zodra de brochure op tafel komt, men enthousiast begint te bladeren. Het is geen gids met pasklare oplossingen, maar het biedt wel een mooie aanzet om te werken aan oplossingen op maat.” Eelerwoude helpt gemeente als sparringpartner bij het verkennen van de mogelijkheden voor opstellen van beleid rondom dit thema.