Cookies
Essentieel
Analyse
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

‘Ondernemerschap is vandaag de dag van groot belang voor landgoedeigenaren’

“Het is een kwestie van oplossingen zoeken en creatief zijn”, vertelt Lida Stork-Cromhoff, die samen met haar broer Herman Cromhoff de eigenaar is van landgoed Hof te Boekelo. Stork-Cromhoff is een nazaat van Enschede’s bekende familie van textielfabrikanten Van Heek en houdt zich sinds 2001 bezig met de dagelijkse gang van zaken op het Twentse landgoed. “Voorheen was het hebben van een landgoed vooral leuk, bijvoorbeeld voor de jacht. Vandaag de dag draait het ook om ondernemen.” 
Al bijna 200 jaar is het landgoed Hof te Boekelo in de familie van Stork-Cromhoff: zo’n 130 hectare aan landbouwgronden, akkers en bossen, gelegen tussen Boekelo, Hengelo en Enschede. Volgens Stork-Cromhoff is er in de loop der tijd veel veranderd wat de instandhouding van het landgoed betreft: “Tot 2000 kwamen de opbrengsten uit bijvoorbeeld bossen en pacht, maar tegenwoordig moet je nieuwe economische dragers zien te vinden.”

 

Belangen behartigen

Daarnaast heeft Stork-Cromhoff bijna dagelijks met diverse overheden te maken: “Zo kan het voorkomen dat ze een fietspad willen aanleggen op het landgoed of dat ze een viaduct gaan aanleggen over de A35, die vlakbij het landgoed ligt. Het is een dagtaak om alles in goede banen te leiden.”

Hierbij komt veel overleg kijken. “Iedereen wil tegenwoordig wel iets van ons en dat vind ik best wel moeilijk, dat contact en al die overleggen.” Dat is dan ook een van de redenen waarom de familie Eelerwoude heeft ingeschakeld: “Om de belangen van het landgoed te behartigen. En om er voor ons de beste deal uit te halen.”

 

Mooie samenwerkingen

Stork-Cromhoff is met Eelerwoude in contact gekomen toen ze met haar familie een nieuwe bestemming zocht voor de boerderij op haar landgoed. Ze ging in 2008 met Eelerwoude en de gemeente in gesprek, in 2012 hadden ze de plannen rond en inmiddels is de boerderij volledig gerestaureerd. “Niet alleen wonen er nu mensen in de boerderij, ook is er ruimte voor bijvoorbeeld feestjes, bedrijfsvergaderingen en trouwerijen. Het hele erf is voor ons een goede drager geworden.”

Lees hier over herbestemming van gronden en gebouwen en meer tips om rendement te verbeteren >>

Haar familie en omgeving reageerden goed op de plannen: “We doen geen dingen die de natuur aantasten. Mensen kunnen hier trouwen in de natuur, maar het is niet mogelijk om de hele nacht door te feesten.” Verder worden de landbouwgronden op het landgoed biologisch bewerkt: de familie houdt zelf een kudde Traditional Hereford-koeien en op de rest van de weilanden is een biologisch melkveebedrijf actief. “Het is belangrijk om mooie samenwerkingen op te zetten, van het lenen van elkaars machines tot het gebruikmaken van elkaars grond.”

 

Plannen uitvoerbaar maken

Bij de uitvoering van alle plannen biedt Eelerwoude vaak de helpende hand. Stork-Cromhoff: “Als ik weer eens met mijn – soms wilde – plannen aankom, wordt niet meteen gezegd dat het belachelijk is. Ik krijg positieve reacties en mijn ideeën worden aangevuld. Op die manier schaven we de plannen bij en wordt ervoor gezorgd dat ze daadwerkelijk uitvoerbaar zijn.”

En aan ideeën geen gebrek: na de restauratie van de boerderij zit de familie nu in de afrondende fase van een project op het landgoed waarbij de Rood voor Rood-regeling is ingezet. “Deze projecten worden opgepakt en goed afgehandeld, en dat ontlast mij enorm.”

 

Van elkaar leren

Daarnaast leveren de projecten inkomsten op. Stork-Cromhoff: “Zo zijn de opbrengsten van de boerderij verdriedubbeld. We hebben wel een grote investering moeten doen, maar dat komt het landgoed nu weer ten goede.”

Voor de landgoedeigenaren van tegenwoordig zijn creativiteit, een brede blik en ondernemerschap dan ook van groot belang volgens Stork-Cromhoff: “Als je vandaag de dag je landgoed niet als onderneming benadert, kun je het wel schudden.” De wijze waarop kan natuurlijk verschillen: “Om mij heen zie ik dat op ieder landgoed andere oplossingen worden gezocht. Dat is goed, want geen landgoed is hetzelfde en op die manier kunnen we van elkaar leren.”

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw landgoed? Wilt u weten hoe u uw rendement kunt verhogen?

Patrick de Groot

Rentmeester