Cookies
Essentieel
Analyse
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Op volle paardenkracht: aanbesteding voor bosonderhoud in gemeente Den Haag

Handmatig vellen, uitslepen met paarden en minimale bodembelasting: bij een nieuwe aanbesteding voor het bosonderhoud in de gemeente Den Haag staat respect voor de omgeving voorop. Aan Eelerwoude de vraag om advies te geven over de aanbestedingsstrategie, het RAW-bestek op te stellen en directievoering & toezicht te verzorgen. Een opdracht die uiteindelijk is opgesplitst in 2 delen: een meervoudig onderhandse aanbesteding voor bosonderhoud tijdens afgelopen winter én een meerjarige raamovereenkomst die in het najaar Europees wordt aanbesteed. 

“De Europese aanbesteding is inhoudelijk hetzelfde als die van afgelopen winter, maar dan langer en meer, waardoor voor een raamovereenkomst is gekozen”, vertelt Chris Palmer, projectleider en adviseur cultuurtechniek bij Eelerwoude. “Omdat afgelopen winter bleek dat bosonderhoud al erg gewenst was, hebben we dit separaat georganiseerd. Dit werk is vervolgens vóór het broedseizoen conform contract en binnen budget afgerond.”  

Uitslepen met paarden in stedelijk gebied
De gemeente Den Haag bezit zo’n 300 hectare ‘stadsbos waar veel wordt gerecreëerd. “Bomenkap ligt erg gevoelig, dus bij dunning in het stedelijk gebied gaan bij omwonenden en recreanten alle alarmbellen af”, zegt Palmer. “Handmatig vellen en uitslepen met paarden trekt bekijks én spreekt de omgeving aan. Verder zorgt deze werkwijze niet alleen voor minder geluidsoverlast, maar ook voor minder schade aan de ondergrond. Tijdens het bosonderhoud bleek dat ook zo te zijn: veel draagvlak en minimale overlast.” 

Krappe planning vóór broedseizoen gehaald
Omdat het broedseizoen half maart van start ging, moesten de dunningswerkzaamheden voor die tijd gereed zijn. Palmer: “Een hele uitdaging voor het aannemende bosbouwbedrijf én voor ons, aangezien we pas in december met het RAW-bestek aan de slag gingen. Dus binnen ongeveer 3 maanden hebben we het bestek opgesteld, hebben we de klus aanbesteed en zijn de werkzaamheden uitgevoerd, waarbij we directievoering & toezicht hebben verzorgd.” 

Duidelijke communicatie intern én extern
De uitvoering van de dunning is soepel verlopen, en volgens Palmer heeft dat ook alles te maken met de duidelijke communicatie: “Het contact tussen de driehoek opdrachtgever-aannemer-Eelerwoude was goed. We hadden intensief overleg en de lijntjes waren kort. Daarnaast heeft de gemeente omwonenden en recreanten vooraf en tijdens de dunning goed geïnformeerd, met brieven en informatieborden. Er zijn dan ook geen klachten binnengekomen van de omgeving.” 

Geen informatieverlies door integraal team
De gemeente is tevreden over het project. Na de Europese aanbesteding van de meerjarige raamovereenkomst dit najaar wordt Eelerwoude wederom bij de uitvoering betrokken. “Het praktische aan ons team is dat onze bestekschrijver en adviseur ook de rol van directievoerder en toezichthouder vervullen. Zo voorkomen we informatieverlies. Sowieso is het handig dat we een groot team en veel disciplines in huis hebben. Als de situatie erom vraagt – zoals de deadline van het broedseizoen – kunnen we snel schakelen en extra ondersteuning inschakelen.” 

Ook aan de gang met bosonderhoud?