Cookies
Essentieel
Analyse
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Succesvolle ecologische toetsing wellnesshotel in Natura 2000-gebied

Landgoed de Valkenberg in Rheden: een sfeervol landgoed in Natura 2000-gebied. Het fraaie landhuis is decennialang in gebruik geweest als zorghotel, maar sinds 2017 is er gezocht naar een nieuwe functie. In april 2018 was de kogel door de kerk: het hotel wordt getransformeerd naar een luxe wellnesshotel met een aantal sauna’s. Eelerwoude heeft de ecologische toetsing en benodigde vergunning Wet natuurbescherming verzorgd.

Maaike Leenen is ecologe bij Eelerwoude. Ze is gespecialiseerd in Natura 2000-wetgeving en daarom was dit project haar op het lijf geschreven. Leenen: “Het is zonde om zo’n mooi landgoed als dit te laten verloederen. Daarom moest er iets mee gebeuren nadat het zorghotel gesloten was. De nieuwe eigenaren hadden een mooi plan en op verzoek van Buro SRO, verantwoordelijk voor het ontwerp en de coördinatie van de onderzoeken, hebben wij de geplande ontwikkeling getoetst aan de wet- en regelgeving.”

Ontoegankelijke informatie
Het landgoed ligt in Natura 2000-gebied en in het Gelders Natuurnetwerk (GNN) en de Groene Ontwikkelingszone (GO). Daarom is er getoetst op het natuurbeleid, de soortenbescherming als onderdeel van de Wet Natuurbescherming en op de instandhoudingsdoelen van het Natura 2000-gebied. Leenen: “Vooral de Natura 2000-toetsing had wat voeten in aarde. De overzichtskaarten met daarop de leefgebieden van de soorten waren niet toegankelijk, waardoor we niet konden toetsen. Gelukkig kon ik uiteindelijk via de vergunningverlener van de provincie de juiste kaarten krijgen.” Als gevolg van dit verzoek van Eelerwoude zijn sinds december 2018 de kaarten toegankelijk gemaakt voor iedereen. Leenen: “Daar ben ik blij mee, want dit maakt het voor volgende trajecten in Gelderland eenvoudiger.”

Zwarte specht
De ontwikkelingen van het landgoed bleken een negatief effect te hebben op enkele instandhoudingsdoelen van het Natura 2000-gebied de Veluwe. Dat wil zeggen, op papier. Leenen: “De Natura 2000-toetsing is een heel theoretisch verhaal. Er wordt niet zozeer gekeken naar de daadwerkelijk aanwezige soorten, maar naar het geschikte leefgebied voor soorten. In dit geval de zwarte specht en de wespendief. Als de geplande ontwikkeling invloed heeft op dat leefgebied, is dat een negatief effect.” Ze vervolgt: “Wanneer dat het geval is, gaan we kijken wat we voor positieve maatregelen ten gunste van de zwarte specht kunnen toepassen. In het geval van de specht, betekende dat dat het omliggende bos anders beheerd wordt, waardoor er meer dode bomen blijven staan. Zo kan de geplande ontwikkeling toch doorgang vinden.”

Puzzel
Het natuuronderzoek en het uiteindelijk verkrijgen van een vergunning Wet natuurbescherming was een lastige klus door de natuurdoelen die op het landgoed rusten. Het is Eelerwoude gelukt om de vergunning voor elkaar te krijgen. In december 2018 is de (ontwerp) vergunning afgegeven door provincie Gelderland. Leenen blikt tevreden terug op het project: “Het was een puzzel, maar wel een erg leuke puzzel. Tijdens het traject zijn we met de verantwoordelijke van de provincie en de opdrachtgever naar het landgoed gegaan, om alles eens in het echt te bekijken. Daarmee bereik je veel meer dan wanneer je alles op papier bekijkt.”

Wilt u een ontwikkeling toetsen aan instandhoudingsdoelen in Natura 2000-gebied? Neem contact met ons op!