Cookies
Essentieel
Analyse
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Van loonbedrijf naar natuurinclusief recreatieterrein 

Mulder loon- en groenvoorzieningenbedrijf in Dalerveen had de wens om te schakelen naar een natuurinclusief recreatieterrein. Deze plannen legden zij Eelerwoude voor en onze adviseurs deden de planontwikkeling van dit project. Sinds juli 2022 worden de eerste chalets verhuurd. 

Trekkers, kranen, grondbank en compost waren jarenlang het beeld op het terrein van Mulder Dalerveen. In 2018 kwam het idee om compleet anders te gaan ondernemen: een recreatieterrein met huisjes waarbij weidevogels een belangrijke rol hebben. Waar gasten kunnen genieten van de rust en de natuur aan de Drostendiep die achter het bedrijf ligt. 

Een integrale aanpak
Vanaf het eerste moment mochten we meedenken over de omschakeling. We verzorgden het hele traject. Het programma van eisen, de eerste contacten met de gemeente, het eerste schetsontwerp, ecologisch onderzoek, uitwerking schetsontwerp in een ontwikkelplan en het opstellen van het bestemmingsplan werd allemaal aan onze adviseurs toevertrouwd.
 

Dat heeft een mooi resultaat opgeleverd: natuurinclusief ondernemen. Een multidisciplinair team, dat bestond uit een adviseur ruimtelijke ontwikkeling, landschaparchitecten, ecologen, cultuurtechniekers en rentmeesters, heeft gekeken naar hoe dit terrein zich als recreatielocatie kan onderscheiden. Zo is het recreatiepark Weidzz natuurlodges ontstaan.  

Rust- en natuurliefhebbers
Het recreatieterrein richt zich op rustzoekers en natuurliefhebbers. Het ligt direct langs de landelijk bekende Pieterpad-route. Je vindt er safaritenten, vogelspotlodges die over het weidevogelgebied uitkijken en tinylodges die opgaan in de omgeving en van hout zijn gebouwd. Er omheen zijn kruiden- en bloemenmengsels ingezaaid. Hagen en houtwallen zorgen voor het groene uitzicht vanuit de lodges. 

Visitekaartje van Drenthe
De overstap van grond naar recreatie was een sprong in het diepe. Een totaal andere manier van ondernemen. Een financieel steuntje in de rug kwam van het fonds Vitale Vakantieparken Drenthe, dat Weidzz een mooi visitekaartje voor Coevorden en Drenthe noemt. 

Vertrouwde relatie
Eelerwoude is geen vreemde op het erf van de familie Mulder. Zo hebben we al eens een advies uitgebracht over de aanleg van een stuk bos, waarvoor we later de SNL-subsidies regelden en de certificering van het bos. Toen de plannen voor het recreatieterrein serieus werden, kwamen we al gauw in beeld als de aangewezen partij om mee samen te werken. Zo ontstond een duidelijk beeld van de aspecten die meespelen bij een dergelijk project en konden we goed inspelen op de mogelijkheden die de omgeving biedt. 

Adviseur ruimtelijke ontwikkeling Tije Rood over deze opdracht: “Je werkt aan de toekomstdroom van een familie die een totale omslag wil maken met het bedrijf en ervoor kiest het op deze manier voort te zetten. Dat is geweldig!” 

Meer weten over herontwikkeling van erven?

Tije Rood

Adviseur ruimtelijke ontwikkeling

De onderstaande video geeft een mooie indruk van het park en legt uit waarom Weidzz de subsidie van Vitale Vakantieparken Drenthe kreeg.

Herontwikkeling agrarische erven