‘Vestig je aandacht op je project en zoek daarbij de allerbeste locatie, niet andersom’
Door Judith Kappen
Het aantal kilometers tot de dichtstbijzijnde bushalte, de afstand tot hoogspanningsleidingen en het aantal autominuten tot de eerste afrit van de snelweg: allemaal relevante, ruimtelijke aspecten die kunnen worden meegenomen in de Locatiescan. Door gebruik te maken van open data uit tientallen tot honderden bronnen – afhankelijk van de wensen en eisen voor een locatie – levert deze tool een overzicht op waarin de beste plekken voor een bepaald project zijn overgebleven.
Criteria in- én uitsluiten
De wensen en eisen voor een locatie vormen dus de input voor de scan. Vaak is dit een behoorlijke lijst met randvoorwaarden, soms bewust maar vaak ook onbewust. Daarom gaan we allereerst in gesprek om erachter te komen wat iemand écht wel en niet wil op een locatie. Op die manier sluiten we bepaalde criteria in of juist uit: van geluid tot bodemsoort, van de grootte van een stad in de buurt tot de aanwezigheid van natuur op een bepaalde afstand. Daarna gaan we aan de slag met de tool: we maken een GIS-analyse waarbij elk criterium een laag op een landkaart vormt. Dit kan een kaart van heel Nederland zijn, maar ook van een provincie of gemeente, afhankelijk van de wensen. Wat overblijft is een kaart met – in theorie – de beste plekken voor het betreffende idee.
De allerbeste locatie
Maar dan zijn we er nog niet: theoretisch gezien hebben we nu de beste locaties te pakken, maar welke beperkingen gelden er op deze plekken misschien toch nog? Ook wat betreft het beleid van een bepaalde gemeente, want iedere gemeente heeft andere regelgeving. Hierbij komen onze adviseurs kijken. Zij kennen de gemeentes, kijken over de gemeentegrenzen heen en zoeken uit welke locatie de allerbeste is.
Het handige hieraan is dat we binnen Eelerwoude de juiste discipline voor het betreffende project kunnen kiezen. Gaat het over een nieuw landgoed, dan kan een rentmeester advies geven. Betreft het een nieuw natuurgebied, kunnen we bijvoorbeeld kiezen voor een ecoloog, cultuurtechnieker of ecohydroloog. En bij bijvoorbeeld een zorgboerderij, woning of zonnepark kunnen we een planontwikkelaar inzetten voor advies.
Locaties genoeg
Wil je het initiatief vervolgens verder brengen, heb je hiermee niet alleen een geschikte locatie, maar ook een sterk verhaal naar de gemeente toe: de locatie is zorgvuldig gekozen en alle aspecten – zowel op economisch gebied als qua weerstand – zijn meegenomen in de zoektocht. Het is een toekomstbestendige locatie dus, niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk.
En aan locaties geen gebrek: zowel binnen- als buitenstedelijk neemt de leegstand fors toe. Naar verwachting is het aantal nieuwe initiatieven kleiner dan het aantal locaties dat in de toekomst vrijkomt. Een goed idee kan op misschien wel tien plekken worden opgelost. Vestig je aandacht dus op je idee en zoek daarbij de allerbeste locatie, niet andersom.
Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw project?
Neem contact met ons op
Vragen?
Neem vrijblijvend contact op met een van onze rentmeesters.
Links
- Meer lezen over de mogelijkheden van de locatiescan? Lees dan het artikel “Locatiescan voor project ‘Knooperf Knuzz’ in Hof van Twente”
- Wilt u eerst zelf een inventarisatie maken van uw wensen, vul dan deze locatiecheck in. Het bevat de meest relevante vraagstukken als het gaat om het vinden van een locatie voor uw idee.
Wij hebben voor u een flyer haalbaarheidsscan gemaakt waarin alle stappen worden beschreven. Download hier vrijblijvend de flyer haalbaarheidsscan