Cookies
Essentieel
Analyse
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Woning aan de Regge die opgaat in de natuur

Van eentonig maaiveld naar bewoonbaar erf met woning die opgaat in de natuur. Dat was het plan dat Eelerwoude startte aan de Zuidelijke Kanaaldijk aan de Regge. Het oorspronkelijke bestemmingsplan voor de kavel is daarvoor behoorlijk aangepast, naar wens van de bewoners. Eigenaar Evert Dijk: “Het plan was een traditionele woning met dito vegetatie. Dat vonden we niet passen, wij wilden een erf dat één was met de omgeving.”

In het oorspronkelijk bestemmings- en beeldkwaliteitsplan stond dat de woning die op het erf zou komen een traditionele uitstraling moest hebben. Dijk: “Met een rieten dak of dakpannen, en Sallandse karakteristieken als luiken voor de ramen. Ook voor de vegetatie op het erf waren traditionele plannen: met onder andere een buxus, beukenhaag of boomgaard. Dat vonden we hier niet passen. Wij waren van mening dat als je op deze plek gaat bouwen, het mooi is om zowel de woning als de vegetatie te laten opgaan in de natuur.”

Eelerwoude bouwde het plan om naar een unieke versie, toegespitst op deze locatie aan de Regge. De gemeente en welstandsarchitect werden meegenomen in een nieuwe, hedendaagse aanpak. Het doel: natuurinclusief bouwen waarbij wordt afgeweken van de standaard boerderettes.

Natuurlijk materiaal
Het huis is daarom gebouwd met natuurlijke materialen. Met natuurstenen muren, een bekleding met eiken planken aan de binnenzijde en gebruik van cortenstaal. Het rood van het staal komt terug in de stenen. Ook is er gekozen voor een sedumdak. Dijk: “Hier hebben we een mengsel aan toegevoegd van kruiden die hun oorsprong in het Reggedal hebben. Het is de bedoeling dat straks ook het groene dak opgaat in de omgeving.”

Specialisten
Vanaf het begin van het project, dat onderdeel was van een Regge-herstelproject, was landschapsarchitect Stephan Schorn van Eelerwoude betrokken. Samen met de ontwerper van de nieuwe woning, Marcel Schuurman, maakte hij een alternatief voor de oorspronkelijke plannen. Schorn: “Dit erf heeft zo’n unieke ligging aan de Regge dan andere vaak agrarische erven in het buitengebied. Bij de locatie kwamen specifieke eisen kijken. Het is een uniek huis met een unieke oriëntatie, architectuur en omliggende vegetatie. De planontwikkeling was daarom heel specifiek. Maar we namen de gemeente van schets af aan mee in het proces. Het kostte een aantal sessies voor het nieuwe plan werd goedgekeurd, maar de gemeente kon de nieuwe bestemming erg waarderen.”

Inheemse vegetatie
Het project is inmiddels bijna afgerond. Dijk: “Op het moment zijn we bezig de aanleg van de halfverharding rondom het huis. In de zomer volgt een vlonder en zal het erf worden ingezaaid. Ook hier wijken we af van het oorspronkelijke bestemmingsplan. In plaats van buxussen en beukenhagen hebben we gekozen voor onder andere wilgen, gaspeldoorns, zwarte elzen en zwarte populieren. Allemaal inheemse soorten.” Nu het project in zijn laatste stadium zit, is Dijk meer dan tevreden over de plek aan de Regge. “De fazanten scharrelen om je heen, er zijn reeën, hazen, ganzen en eenden. ’s Nachts is het doodstil, op de geluiden van een paar uilen na. En de Regge natuurlijk: prachtig. Mooier dan dit zullen we het niet krijgen.”

Wilt u weten wat Eelerwoude voor u kan betekenen? Neem contact op