Cookies
Essentieel
Analyse
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Eelerwoude en het consortium Zon in Landschap: het effect van zonnevelden op de biodiversiteit

Zonnevelden gaan ten koste van de biodiversiteit. Dat is vaak de gedachte. Eelerwoude bewijst al jaren het tegendeel. Het nieuwste project, Solar Eco Plus, is een goed voorbeeld van de innovatiedrift die zo kenmerkend is voor Eelerwoude. Bifacial zonnepanelen, getest op verschillende gronden en in verscheidene opstellingen – het is nog niet eerder gedaan. Het project is dan ook een primeur voor Nederland. En de hele wereld kijkt mee…

Het Nationaal Consortium Zon In Landschap, waar Eelerwoude al jaren onderdeel van uitmaakt, doet intensief wetenschappelijk onderzoek naar het correct implementeren van zonnevelden in het landschap. Onder dit consortium vallen een aantal belangrijke kennisprojecten, waaronder Solar Eco Plus. De partners van het consortium (TNO, Wageningen University, LC Energy en SolarCentury) hebben de subsidie DEI (Demonstratie Energie Innovatie) ontvangen vanuit de Rijksdienst RVO.

De uitkomsten van de projecten die nu lopen kan Eelerwoude direct implementeren in het de projecten die ze voor zonontwikkelaars ontwerpen. Bouwen terwijl je onderzoekt dus, of onderzoeken terwijl je bouwt. Daarbij biedt Eelerwoude de garantie dat actuele wetenschappelijke ontdekkingen direct geïmplementeerd kunnen worden, voordat de onderzoeksresultaten openbaar worden gemaakt voor iedereen. Vergaarde kennis kan ook voor nieuwe klanten in de praktijk gebruikt worden. Zo is Eelerwoude altijd bezig met de agenda van morgen: ideeën haalbaar maken en projecten realiseren voor onze klanten.

Solar Eco Plus
Het consortium doet onder andere onderzoek naar het effect van zonnevelden op de bodemkwaliteit en biodiversiteit. Het streven is om zes nieuwe test-zonnevelden in Nederland te realiseren – vier vormen van zonnepanelenplaatsing, drie bodemsoorten.

De kern van het project is het versterken van de biodiversiteit. Ook worden de ecologische en economische opbrengsten van de zonnevelden bepaald voor de drie hoofdsoorten grond: zand, veen en klei. Dat doen de samenwerkende partijen door middel van innovatieve tweezijdig werkende panelen te gebruiken en na te denken over de ruimte tussen de panelen. Een primeur voor Nederland, waar de hele wereld naar kijkt. Want het gebruik van bifacial (semi-transparante) zonnepalen in de proeftuinen is al bijzonder, maar door ze ook nog op de vier onderscheidende manieren te plaatsen (zuid, oost-west, verticaal en zonvolgend) op de drie grondsoorten én met verschillen in de tussenafstanden is uniek. Het doel is balans te vinden tussen bodembehoud en rendement. Een onderzoek met resultaten om naar uit te zien.

Andere kennisprojecten
Solar Eco Plus is slechts een van de vele belangrijke kennisprojecten die voortstromen uit het consortium. Om er nog een paar te noemen: met Energietuinen Nederland willen de Natuur- en Milieufederaties zichtbaar maken dat grootschalige opwek van duurzame energie ook kan samengaan met natuur en recreatie, In My Backyard Please heeft als doel vast te stellen hoe betaalbare grondgebonden zonnevelden ontworpen en ontwikkeld kunnen worden en EcoCertified is een certificaat voor beheer van bestaande en toekomstige zonnevelden als bewijs van hun ecologisch-gedreven en biodiverse kwaliteiten.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen de kennisprojecten van het consortium?