Privacy Instellingen
Cookies:
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Ze hebben nog steeds moeite met het verlies van hun veehouderij aan de Van der Capellenweg in Heino. Het leed van Henk en Anita Braakman verzacht nu de bouw van vier karakteristieke woningen op het eeuwenoude erf in beeld komt.

Voor hen op tafel ligt een oeroude zwart-wit foto van de boerderij, met daaronder de opsomming van alle erfopvolgers sinds 1806. Henk en Anita Braakman moesten die familielijn definitief doorknippen. Na een verwerkingsproces van bijna twee jaar kijken ze weer positief vooruit. Hun enthousiasme is groot als beelden van de toekomst tevoorschijn komen. Geen steriele nieuwbouwwijk, maar sfeerrijke woningen op een erf waarvan de landelijke uitstraling behouden blijft.

Einde

Ze moesten andere keuzes maken, omdat hun bedrijf op deze plek niet meer rendabel was. Het begin van het einde kondigde zich al aan in 2007, toen de gemeente Raalte op basis van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten het eerste recht op koop van hun grond bedong. Nog maar twee jaar nadat Henk en Anita het bedrijf hadden overgenomen. Vanwege de onzekerheid vonden ze niet wijs om te investeren. Zo zat het bedrijf feitelijk op slot.

Twee jaar later hief de gemeente vanwege de economische crisis haar eerste optie tot koop op, maar toen was ook voor de familie Braakman het momentum voorbij. Voor een bedrijf met naar verhouding veel koeien op relatief weinig grond volgden doodsteken: de opheffing van het melkquotum in 2015, dalende melkprijzen in 2016 en invoering van fosfaatrechten in 2017.

Zwaar

,,Voor ons was het emotioneel heel zwaar”, verzekeren Henk en Anita. ,,Wij voelden de loden last van het verleden op onze schouders drukken. De geschiedenis van ruim 200 jaar familie Braakman, waarin het bedrijf telkens van vader op zoon is overgegaan. Wij zagen ons gedwongen om de stekker eruit te trekken. Andere mensen die de achtergronden en feiten niet kennen, onderschatten wat dat met iemand doet.”

Sinds 24 april 2017 werkt Henk voor een bedrijf dat systemen bouwt om aardwarmte te benutten als energiebron voor woningen.  Hij spreekt over een cultuurshock, want in plaats van het dagelijks werk op de boerderij, reist hij nu door heel Nederland. ,,Gelukkig kan ik na een lange dag werken even de stal in om koeien van een andere boer te verzorgen.”

Behoud

Het is de bedoeling dat de huidige gebouwen plaatsmaken voor vier woningen en een schuur. Met behoud van karakteristiek geboomte, de kleine bongerd en de kronkelige toegangsweg. De houtsingel langs het vroegere kerkenpad keert terug. Zo kunnen ze zelf blijven wonen op het oude boerenerf.

Samen met hun adviseurs, Jasper Vijfhuizen (adviesbureau Eelerwoude) en Derk Jan Laanbroek (architectenbureau The Citadel Company), heeft het echtpaar Braakman diverse mogelijkheden besproken. Variërend van verkopen tot verbouwen.

Enthousiast

Het college van B en W van de gemeente Raalte is akkoord met het principeverzoek. Buurtbewoners hebben enthousiast gereageerd op een informatieavond. Naar verwachting begint in mei de procedure voor een nieuw bestemmingsplan. De planning is om in het najaar een verkoopmanifestatie te houden.

Bron: De Stentor, 13 april 2018